Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold let weer op de kleintjes

Deze week kwam het Franse SocGen met een verkoopadvies voor Ahold. De analisten stelden dat de kruidenier ondanks een goede marktpositie in Nederland en de VS geen groeiversnelling kan realiseren. Overigens groeit de omzet al 20 kwartalen op rij.

Het klopt dat het voor Ahold lastig is om onder de huidige marktomstandigheden een versnelling van de omzetgroei te realiseren. Door het lage consumentenvertrouwen en bij gebrek aan goede (betaalbare) overnamekandidaten is het op peil te houden van de marges op dit moment misschien wel de enige strategie die uitkomst biedt.

Desondanks kan Ahold een zeer redelijke winstgroei per aandeel laten zien dankzij een kostenreductie van 600 miljoen euro en een aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro. Toch is vooral over die terugkoop van eigen aandelen nogal wat discussie ontstaan.

Lage, maar bestendige groei
In de pers verschenen diverse artikelen waarin de voor- en nadelen van een dergelijk inkoopprogramma werden opgesomd. Hoe het ook zij, volgens ons is deze terugkoop een efficiënte manier om overtollige liquiditeiten terug te geven aan aandeelhouders in een periode waarin er geen of onvoldoende investeringsmogelijkheden zijn.

Het management kiest hiermee voor een laag maar bestendig groeipad. Dankzij dit letten op de kleintjes en een efficiëntere balans weet Ahold zo toch een gezonde winst- en dividendgroei te realiseren.

Veel interessanter is de vraag of Ahold op de lange termijn toekomstbestendig is. Ons credo is: “Als het niet duurzaam is dan is het eindig”. En juist op duurzaamheid scoort Ahold hoog.

Ik kies bewust
Voor een supermarktketen is de kwaliteit en het aanbod van toeleveranciers van levensbelang. Er zijn grondstoffen die eindig zijn omdat ze niet duurzaam worden gewonnen. Het afbranden van Sumatra voor palmolie en uitgeputte vissoorten zoals zalm en kabeljauw zijn daar goede voorbeelden van.

Ahold koopt inmiddels 100% GreenPalm-certificaten, maar dat is natuurlijk niet genoeg, omdat er dan nog steeds niet-duurzame palmolie in de producten zelf zit. Ahold zit nu met toeleveranciers om de tafel om gesegregeerde duurzame palmolie te leveren, een belangrijke voorwaarde voor het behoud van palmolie als grondstof.

Op het gebied van vis worden tegelijkertijd met grote leveranciers stappen gemaakt voor een duurzaam beheer van fish farms. Als aanbieder van producten is Ahold vrij in het promoten van gezonde producten en dat doet het ook. Met het 'ik kies bewust'-logo biedt het actief gezonde producten aan in de Nederlandse markt, maar ook in Tsjechië en binnenkort de VS.

Bonuskaart
Deze producten voldoen aan internationale gezondheidsnormen en hebben een verlaagd suiker-, vet- of zoutgehalte. Inmiddels bestaat circa 25% van omzet uit deze producten en de inzet van Ahold is om dit percentage te laten groeien. Door dit type maatregelen draagt Ahold bij aan het bestrijden van obesitas en hart- en vaatziekten en behoudt zo de loyaliteit van klanten en draagvlak in de samenleving.

Op de langere termijn beschikt Ahold over voldoende groeiperspectieven zonder grote overnames. Ahold is dankzij haar sterke marktpositie als geen andere retailer in staat om het koopgedrag van consumenten te begrijpen en hier goed op in te spelen.

Vanwege het marktaandeel en loyaliteitsprogramma's zoals de Bonuskaart zijn er genoeg data beschikbaar om snel en efficiënt op veranderende marktomstandigheden in te spelen. Dit geldt ook voor het aanbod van duurzame producten, waarvan de klantvraag afgelopen jaar 15% is gestegen.

13 euro haalbaar
Als deze gegevens ook nog eens gecombineerd worden met de online ervaring die is opgedaan met albert.nl en bol.com in Nederland en Peapod in de VS, is een duurzame groei gewaarborgd. Ahold heeft ook na de aandeleninkoop nog een goede balans en profiteert van een sterke vrije kasstroom.

Een koerswinstverhouding van 12-13 lijkt ons redelijk voor Ahold. Kijken we naar de gemiddelde winsttaxatie (1,10 euro) van analisten in 2015 dan is een koers van 13 euro haalbaar. Tel daarbij het dividend op en je komt uit op een gemiddeld rendement per jaar van 10%. Zo hoef je tijdens de zomervakantie wat minder op de kleintjes te letten.

PS: Het Double Dividend Equity Fund heeft een positie in Ahold


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Meer over Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. dec '13 Indexbeleggers zijn freeriders 25
  2. apr '13 Microfinanciering: goed voor? 8
  3. feb '13 Indexbeleggen is niet duurzaam 11

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Hans de B. 26 juni 2013 17:37
    Ik denk dat we met z'n allen de groeimogelijkheden (hogere winstmarges op non food artikelen t.o.v. supermarkt marges) van BOl.com onderschatten.
    En de inkoopkracht en ervaring van AHOLD samen met de techniek van BOL.com.
    Ik verwacht dat over een paar jaar blijkt dat dit een van de beste (en goedkoopste)overnames van AHOLD was.
    Kom maar door met die € 15 koersdoel.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links