Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lief dagboek

De beurzen stijgen door, de volatiliteit staat op hele lage niveau's en de angst voor een correctie blijft. Maar als bijna iedereen een correctie verwacht en die blijft uit. Wat gebeurt er dan? Stijgen koersen dan door het dak heen omdat iedereen tegelijk wil bijkopen of...?

Ondertussen draait de enge-grafieken-fabriek op volle toeren. Die van 1929 schijnen niet meer te werken, dus...

 

 

Gehandeld wordt er nauwelijk door de traders, dus pakken we het even anders aan. Een tip voor iedere belegger. Jong, oud, met veel of weinig geld. Houd een dagboek bij. U hoeft het niet te openbaren, gewoon voor uzelf. Wat denkt u op het moment van een transactie en waarom doet u die transactie. Achteraf praten is altijd makkelijker en u kan moeilijk uwzelf tegenspreken als het op papier staat.

Stel, u had die 10.000 stukjes Imtech gekocht op 1,50 euro. Waarom deed u dit? Was het emotie, was het geloof in een ander of dacht u dat de bodem echt bereikt was. Het is dan handig om te weten waar u aan dacht toen u ze kocht. Waar heeft u de beslissing om te kopen op gebasseerd. Last but not least: hoe zag de brede markt er toen uit?

Dat is in het bovenstaande geval niet zo goed uitgepakt en kunt u mooi terugzien waarom u een fout gemaakt heeft en u kunt er dan niet meer omheen.

Deze wijsheid geldt misschien ook wel op de beurs. Een fout wordt pas echt een fout, als je te koppig bent je vergissing toe te geven. En nog ééntje om het af te maken. Ook een aandeel van één euro kan nog 100% dalen. En er is altijd nog deze:

 

 

 

Collega Fleur van Dalsem is weg, dus de kans is voor mij om het eens anders te doen in de wekelijkse IEX Traders bijdrage. De traders zijn een beleggingsfonds gestart en naar mijn bescheiden mening is een aandeel in een beleggingsfonds, een aandeel van een mandje aandelen.

Daarom zullen de indexspeculanten en optiehandelaren genegeerd worden en komen alleen voor in het rijtje van de vrije categorie. Ook fondsmanagers met veel cash worden deze ronde  volledig genegeerd. 

Alleen de fondsen met aandelen gaan we behandelen. Want long en short gaan op de AEX is speculeren en dat is wat anders dan beleggen. Dus alleen de fondsen die niet met hefboomproducten en opties hebben gehandeld na 1 januari dit jaar krijgen een plekje. Bovendien nemen we dit keer de prestaties en resultaten YTD.

Beleggingsfondsen in aandelen Nederland:

  1. serendipity van seren heeft dit jaar met alleen aandelen een rendement behaald van +7,48%.
  2. Metafund is een goede tweede met een rendement van +1,78%.
  3. Het Redactie IEX fonds heeft 1,29% rendement behaald.

 

Beleggingsfondsen in aandelen VS: 

  1. US Smart Beta Funds met fondsmanager Smart Beta Investor heeft dit jaar al +11,35% rendement behaald.
  2. Het Northbridge Everett US Equity Fund van Northbridge Everett staat dit jaar op een kleine min van -0,45%.
  3. Het US Equity Funds van Stijn de Wijs is een goede derde met een rendement van helaas -2,33%

 

In de Vrije categorie, dus met indexspeculanten en optiehandelaren, ziet de top 3 er als volgt uit:

  1. Hoop op Welvaart van Hanzicht staat ruim bovenaan met dit jaar een rendement van +143,79%
  2. Team Beta van Spelbreker heeft dit jaar een rendement behaald van +17,68%.
  3. Show me the money van vicking12345 heeft dit jaar +9,32% rendement behaald.

Tot slot

De komende weken zal het lekker druk worden. Het KW-cijferseizoen begint weer met vandaag om 22:00 de aftrap van Alcoa. Vrijdag komt Wells Fargo nog met de kwartaalcijfers, u weet wel de bank waar superbelegger Warren Buffett erg dik in zit. Hij en andere superbeleggers doen het voorlopig nog beter dan de meeste fondsen, dus misschien is het een idee om wat meer op deze groep beleggers te letten.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 8 juli 2014 16:46
    En verder ytd:
    SP500 8.12%
    AEX 4.19%

    Indexbeleggen is toch geen speculeren. Zeker niet als je ze in een 60:40 portefeuille houdt (40% cash of obligaties) met ieder jaar herbalanceren. Het is gewoon een simpele en goede strategie. 90:10 is ook leuk maar zou je denk ik vaker moeten herbalanceren.
  2. [verwijderd] 8 juli 2014 17:33
    Een zeer lezenswaardig artikel.

    @JansenH5 Wat voor u geen speculeren is, kan dat voor een ander

    - die misschien nietsvermoedend een jaar op het verkeerde moment op de verkeerde manier herbalanceert -

    weer wel zijn, dus geef mij maar zo'n saai mogelijk aandeel in de verwachting dat de kassa aldaar wel degelijk kan rinkelen.
  3. [verwijderd] 9 juli 2014 12:53
    Naar mijn bescheiden mening slaat dit artikel volledig de plank mis.

    "long en short gaan op de AEX is speculeren en dat is wat anders dan beleggen." Dus hedgefunds zijn ook onzin? Er zijn tevens genoeg gerespecteerde beleggingsfondsen aanwezig die opties gebruiken in hun methodiek om extra rendement te maken. Dus hedgen is geen beleggen volgens de auteur....

    Verder wordt aan te veel cash posities, opties en index beleggers geen aandacht geschonken.

    Als ik dan concludeer dat, als een kip zonder kop blijven zitten in aandelen tegen beter weten in, door de auteur WEl als beleggen gezien wordt, maar volledig Cash gaan of inspelen op een daling dmv opties als speculeren.... dan zou ik zeggen: succes met "beleggen" de komende jaren. Dat de auteur de index ooit gaat verslaan met zijn versie van "beleggen" lijkt mij zeer speculatief.

    ps.
    Als laatste worden er resultaten getoont YTD. Zorg er dan iig voor dat deze kloppen.
  4. [verwijderd] 10 juli 2014 14:51
    Beste sluipschutter,
    Als eerste wil ik u er op wijzen dat ik nergens schrijf dat hedgefunds onzin zijn. Maar het met hefboomproducten inspelen op een daling of stijging van een index heet nu eenmaal speculeren. Ook speculeren hoort bij de beleggerssport, maar het is wel een andere tak van sport.

    Het is als voetbal met basketbal vergelijken. Het is een compleet andere sport met andere regels, andere mensen en andere aankleding. Toch is het allebei sport en of u nu basketbal speelt of voetbalt. Voor beide is fysieke inspanning en concentratie nodig. Ik zal u niet vertellen of u moet voetballen of basketballen, dat moet iedereen zelf uitzoeken op de beurs.

    Voor de één werkt speculeren op de korte termijn, voor een ander werkt dividend beleggen op de lange termijn en sommige beleggers kiezen zelfs om beide te doen, dat is alleen maar knap en is niks mis mee. Maar het is niet hetzelfde. Terug naar de sport: het kan niet zo zijn dat Miami Heat (basketbal) in dezelfde competitie speelt als Arsenal of Real Madrid, toch?

    Dat ik de fondsen met veel cash genegeerd heb komt omdat er fondsen tussen zaten met 100% cash en 1, 2 of zelfs 0 transacties. In de categorie aandelen VS hadden er dan 2 fondsen in de top 3 gestaan die nog geen transactie hadden gedaan en alleen 100% cash hebben aangehouden, vind u dat beleggen? bovendien hadden deze fondsen dan ook 0% rendement behaald en dat is meer dan -0,45% van nummer 2: Het Northbridge Everett US Equity Fund. Niet echt een leuke competitie dan, toch?

    Excuus als de resultaten niet kloppen, ik heb de gegevens van deze link: www.iextraders.nl/Portfolio/Default.aspx gebruikt misschien is daar iets mis gegaan?

    Ik hoop dat het hiermee allemaal wat duidelijker is. Vragen mag u allen altijd stellen.

    Vriendelijke groet Nick Bakker
  5. [verwijderd] 10 juli 2014 18:24
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 10 juli 2014 14:51:

    Maar het met hefboomproducten inspelen op een daling of stijging van een index heet nu eenmaal speculeren. Ook speculeren hoort bij de beleggerssport, maar het is wel een andere tak van sport.

    Speculatie is een transactie die slechts bedoeld is om er winst mee te maken door het goed te zijner tijd weer te verkopen of terug te kopen

    Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat menig selfmade fondmanager hier op iex traders, naast de door u benoemde speculanten, ook deze doelstelling hebben. Wellicht ook de namen in uw top drie lijstjes.

    Dat beleggers in hefboomproducten een kortere termijn voor ogen hebben dan de buy en hold belegger zal ik niet weerspreken. Daar zijn we het over eens.
    Echter gaat het mij met name de beleggers in Opties(het woordje hefboomproducten heb ik niet genoemd).

    Ik heb in mijn portefeuille bij een andere broker(deze competitie staat helaas geen geschreven posities toe) veel geschreven opties zitten. Vaak onderdeel uitmakende van een Synthetische aandeel icm met een geschreven call. Looptijden zijn vaak langer dan een half jaar en soms een jaar.
    Op die manier schraap ik premie bij elkaar.
    Deze constructies beogen een rendement op geïnvesteerd vermogen van zo'n 8 tot 10%.
    Ik zie bij menig fondsbelegger van IEX traders welke in aandelen belegt vaak veel risicovollere transacties voorbij komen. transacties die na enkele weken weer worden afgewikkeld. Transacties met een veel kortere tijdspanne en een hoger risico profiel.

    Samengevat: dat iemand derivaten gebruikt om in te spelen op de marktontwikkelingen maakt hem per definitie geen speculant. Mocht een optiebelegger volgens de dikke van dale wel een speculant zijn dan geldt dit ook voor veel aandelenbeleggers. Ik zie transacties voorbij komen van Imtech, Bam en KPN. Dat zijn inderdaad aandelen.
    Vergelijk dat soort aandelen transacties eens met een optieconstructie waarbij er op veel meer behoudende wijze rendement behaald wordt.

    Het grote verschil tussen speculeren en beleggen zit in de termijn. Beleggen is het verwerven van aandelen voor de langere termijn, en speculeren is gericht op een veel kortere tijdspanne.

    Veranderen de door u genoemde "beleggers" de laatste jaren niet allemaal in "speculanten"? ..........

    www.businessinsider.com/stock-investo...
  6. [verwijderd] 22 juli 2014 12:38
    quote:

    Roluceman schreef op 10 juli 2014 16:07:

    Rendementen worden al twee weken niet bijgewerkt!

    Beste redactie,

    De rendementen (in de grafieken) zijn bijgewerkt tot eind juni en stoppen daarna ....

    Kunnen jullie dit (structureel laten) oplossen?

    Met dank,

    Roluceman.
    Ik heb het idee dat er geen mankracht meer gestopt wordt in IEX traders. Rendementen worden niet meer geupdate..... Ik kijk het nog even aan. Indien alles dan nog steeds stil staat dan mag de koppeling met mijn De Giro account verbroken worden en trek ik mij terug.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links