Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL marcheert verder

Als je bijna twee jaar geleden een portefeuille met kwalitatief sterke Nederlandse bedrijven had moeten samenstellen, wat had je dan zeker gekocht?

  • SBM Offshore? Check.
  • Fugro? Check.
  • Imtech? Eh...ja, check, óók Imtech.

Ziedaar het verhaal achter de moeizame performance van het redactiefonds Best of NL, dat dapper probeert het hoofd boven water te houden temidden van de andere IEXTraders.

Begonnen in november 2012, aan de vooravond van het spervuur aan schandalen en winstwaarschuwingen bij deze voormalige beurslievelingetjes, kochten we Imtech goedgemutst op 18 euro, SBM Offshore voor een tientje en Fugro voor 54 euro. Duur? Misschien, maar we hadden het startpunt niet voor het uitkiezen en we kochten wel degelijke, steady Nederlandse bedrijven. Dachten we. 

Kansloze strijd

Dat SBM Offshore nu nog steeds op een tientje staat (na tussentijds véél hoger te hebben genoteerd) is misschien niet eens zó dramatisch, maar Fugro op 28 euro en Imtech op 37 cent waren destijds onvoorstelbare koersniveaus.

Natuurlijk hebben we niet de hele rit omlaag meegemaakt  bij Imtech. Op een tientje verkochten we in maart 2013, met pijn in het hart, maar wel terecht. Bij Fugro dachten we bijdehanter te zijn en kochten bij op lage niveaus. Inmiddels hebben we aan den lijve ondervonden wat bodemonderzoek op grote diepte inhoudt. Thanks, Fugro.

Kortom, hoewel BestofNL een plusje noteert, is onze strijd tegen de index tot nu toe kansloos geweest. De outperformers sinds 2012 waren bedrijven als Aperam, ING, Delta Lloyd en PostNL. Niet de door ons gekoesterde wereldspelers als SBM Offshore, Vopak, Nutreco, Philips en Unilever. 

Hoera, absolute return!

Als we een hedgefund waren geweest hadden we onszelf nu "absolute returnfonds" kunnen noemen en die +9% als een prima prestatie kunnen vieren - en er 20% performance fee over in rekening brengen. Maar dat zijn we niet. Ons doel is nog altijd om een aandelenselectie te bouwen die beter presteert dan de AEX op lange termijn. 

Onze hindernisrace tot dusver laat zien dat het verschil tussen perceived quality en werkelijke kwaliteit op de beurs groter kan zijn dan je als belegger lief is. Maar gelukkig zijn er uitzonderingen als ASML, Arcadis en Boskalis, die wel laten zien hoe het moet. 

Best of NL marcheert verder en richt zijn vizier op de index, die inmiddels een half rondje voorsprong heeft, maar dan moeten we onze stayerskwaliteiten maar gaan aanspreken. En geen katten in zakken meer kopen.

Meer Philips en SBMO, exit Nutreco en Fugro

We doen een klein rondje onderhoud in de portefeuille:

  • De weging Philips gaat wat omhoog, tot 10%.
  • We kopen wat SBM Offshore bij. Risky, maar het bedrijf lijkt harder te worden afgestraft dan de fundamentals rechtvaardigen. Wel een gevalletje hand-bij-de-knop. Als het mes blijft vallen houden we het voor gezien.
  • Bij Fugro durven we dat niet aan. We houden een klein plukje aan als dobbeltje voor herstel en verkopen de rest zodra een gelegenheid zich voordoet.
  • Exit Nutreco. Het aandeel presteerde al slecht en de Russische sancties treffen het fonds ook midscheeps. Mooi bedrijf, maar het moet even op de reservebank. 

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links