Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Fed-pret

Vooruitblik: Fed-pret

 

Het is zoveel, laat ik het maar omdraaien. Het is voor het eerst sinds de kredietcrisis in 2008 dat het Fed-rentebesluit, plus nieuwe economische ramingen én een aansluitende persconferentie van de voorzitter deze week vooraf niet de headlines bepalen op de grote financiële networks.

Ga maar kijken, het is een en al Schotland - kijk vooral hier en een enkeling kijkt zelfs al naar Catalonië - de oorlog en crisis in en rondom Oekraïne, het stug dooronthoofdende IS, Zweedse verkiezingen, een EU-investeringsplan en vooruit, Apple en Alibaba en de Miljoenennota die de klok slaan.

Eerlijk gezegd verbaas ik me wel een beetje over al die paniek in Londen over de Schotten. Waar is die legendarische stiff upper lip en cool gebleven?

 

 

 

Fed-pret

Terug naar dat tóch spannende (non-)rentebesluit. Bloomberg stelt luid en duidelijk dat deze week de staatsobligaties wereldwijd hard daalden in aanloop náár. Of het zo is? De weken daarvoor liepen ze juist kaarsrecht (op de ECB) op, dus het kan ook een natuurlijke tegenreactie zijn.

De consensus luidt in ieder geval dat er change of language in the forward guidance komt, ofwel de Fed hint er op dat ze eerder dan in het verwachte H2 2015 de rente verhoogt? Voorzitter Janet Yellen wordt daarover de grijze haren van het hoofd gevraagd, maar reken niet op duidelijke antwoorden.

En oh ja, hoe zit het met het afbouwen van die opgeblazen balans? Misschien ook hier hints. Helaas, ik heb geen uitnodiging, maar ik zou vragen stellen over dat nieuwe Fed Committee Watching for Asset-Price Bubbles. Haha, wat een pret! Dit is je reinste Monty Python! Check, zo gaat dat er ongeveer uit zien? :-)

Ik ziet het al voor me: perscootje, blommetje op tafel, stars & stripes, rijtje humorloze moeilijk kijkende centrale bankiers die dan op een schaal van één tot twaalf de bubbels in de markt gaan aanwijzen. Deze club mag in ieder geval haar eigen balans als piek bovenop de bubbelkerstboom zetten om geloofwaardig te zijn.

Voorlopende indicatoren

Behalve het Fed-rentebesluit is er bar weinig te doen deze week. Ja, inflatiecijfers, maar daarvan hebben we de veel belangrijkere eerste schattingen al gehad. Let wel op vier voorlopende indicatoren over september, die duiden of Duitsland en de VS er nog sin an hebben:

  • Duitsland: ZEW-vertrouwensindex
  • VS: New York en Philadelphia Fed (economische) indices en de NAHB-huizenmarktindex

Jeetje, of is dit dé leading indicator voor de VS? Het sneeuwt daar al weer! Weet u nog, de vorige strenge winter kreeg van alles en iedereen De Schuld van de groeivertraging.

 

 

Nog meer humor. Dit is echt de giller van de dag :-)

 

 

Dit vind ik minder grappig. U weet het, officiële Chinese BBP-data et cetera is niet te vertrouwen, dus kijken markvorsers liever naar dit soort cijfers om een beeld van de economie te krijgen:

 

 

Beursplein 5

Serieus nu, het Damrak. Van de week is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering TNT Express, de anderhalve paardenkop van u die ze heeft meldt de aandelen HES Beheer al dan niet aan voor het Hestya-bod en dan is er uiteraard nog Imtech. Ja, er zal eens geen Imtech zijn.

U leest het al in ons blog, Euronext past tijdens de wedstrijd de optiespelregels voor Imtech aan. Zeg uw schoonmoeder- en omabezoek maar af, uw vrouw kan in haar eentje naar Ikea en vergeet het bord-op-schoot met Chinees om 19:00 uur maar. Imtech-optierekensommen maken!

En niet de shorters an sich de schuld geven, hé?

 

 

Verder schrapt Air France-KLM deze week waarschijnlijk de helft van haar vluchten en zou Royal Dutch Shell van haar Europese lpg-activiteiten afwillen. De koers deed deze week niet veel gekker dan normaal, dus ik weet niet of en in hoeverre die staking bij de luchtvaartmaatschappij al is ingeprijsd.

Dit is wel al het bedrijfsnieuws van dit weekend. Hou vol, over een week of drie begint het nieuwe KW3-cijferseizoen. Dan de AEX nog. Wat mag u daarvan verwachten? Dat die zo netjes blijft presteren? Ja netjes, want of u nou bull of bear bent, het ding presteert dit jaar eigenlijk voorbeeldig!

Kijk maar: met grofweg nog eenderde jaar te gaan staat de AEX op +4% en de AEX herbeleggingsindex op +6,5%. Dat is helemaal in lijn met het langjarig gemiddelde van de index (anno 1983) van ongeveer +6,5% en +10%. De beurs is af, schreef ik dan ook van de week :-)

Permabeer

Ach, zo hoort het ook. Veel lawaai om niks op de markten. Laat ik er eens een blauw bordje van maken: De beurs doet nóóit raar, maar beleggers a.l.t.i.j.d.! Nog eentje dan. Deze pluk ik net van het FD:

Beleggers zijn slaapwandelend op weg naar een forse marktcorrectie. Ze gaan er onterecht van uit dat de lage volatiliteit en dito spreads op de financiële markten erop wijzen dat de risico's momenteel erg laag zijn. Dat is de boodschap die Claudio Borio, hoofdeconoom van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), heeft meegegeven aan het vanmiddag gepubliceerde kwartaalverslag.

Be careful out there. Weet waar uw risico's liggen, maar dat is altijd zo! Verder zou ik me niet zo druk maken, zeker niet als u op lang(ere) termijn belegt. Kijk maar, deze permabear voorspelt jaar-in-jaar-uit hel en verdoemenis, maar zit net als u en ik in standaard assets.

 

 

Genoeg gepreek, wellicht nog een kijktip voor vanavond: Tegenlicht over 3D-printing, dé beleggingsfantasie van deze tijd? Hier is de hele agenda voor de komende week. Prettige zondag verder en succes! Zeg, vergeet je de Prinsjesdag niet Arend Jan, denkt u nu? Nee, onze begroting heeft nul komma nul impact op de beurs. Punt. 

15 sep
01:00 Beurs van Tokio dicht
09:30 Nederland detailhandselsverkopen
14:30 VS NY Empire State Manufacturing index sep (cons. 15,0)
15:15 VS industriële productie aug (cons. +0,3% MoM)

16 sep
10:30 VK inflatie CPI aug (cons. +1,6%)
11:00 Duitsland ZEW vertrouwensindex sep (cons. 5,6)
14:30 VS inflatie PPI aug (cons. 0,1% MoM)
16:00 VS Treasury International Capital jul

17 sep
11:00 EU inflatie CPI aug (cons. 0,3% YoY)
14:30 VS inflatie CPI aug (cons 1,9%)
14:30 VS betalingsbalans KW2 (cons. -113,8B)
16:00 VS NAHB-index huizenmarkt sep (cons. 56)
16:30 VS weekrapport olievoorraden (cons. -0,972M)
17:30 Laatste dag openbaar bod HES Beheer
20:00 VS Fed rentebesluit en ramingen
20:30 VS Fed persconferentie

18 sep
09:30 Nederland werkloosheidscijfer
09:30 Nederland consumentenvertrouwen
10:00 TNT Express buitengewone aandeelhoudersvergadering
14:30 VS Building Permits aug (cons. 1,060M
14:30 VS Housing Starts aug (cons 1,050M
14:30 VS Jobless Claims (cons. 300K)
16:00 VS Philly Fed Manufacturing index sep (cons. 23,3)

19 sep
08:00 Duitsland inflatie PPI aug (cons. -0,1% MoM)
16:00 VS Leading Indicators sep (cons. +0,4%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links