Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: ECB QE-week

Vooruitblik: ECB QE-week

 

Eerst huishoudelijk. Nee, we maken er beslist niet nóg een pure Twitter-feed van, maar dit is nou typisch iets wat er in gaat komen. Vrijdag op de slotveiling vloog Ordina omhoog. Iemand die weet hoe en wat?

 

 

Morgen gaan we iets nieuws doen in het IEXBeursblog, we noemen het voorlopig IEXNieuws. Een blog in het blog, waarin we zo veel en zo snel mogelijk sec cijfers, data, weetjes, opvallende koersbewegingen en wat al niet meer vermelden. Onderwerpen die normaal te klein zijn voor een apart blog.

Iedere ochtend om 8:00 uur starten we er mee en... verder zien we wel wat het wordt. Beetje op verzoek, wij denken dat het een goede aanvulling is. Het is ambitieus om de hele dag alles scherp bij te houden - we hebben een piepkleine redactie - en we hebben geen idee hoe het bij u valt. Laat van u horen.

EéCééBéé!

OK, terzake! Ons wacht op papier de belangrijkste beursweek van het kwartaal. Het cijferseizoen komt echt op gang - bij ons komen Unilever en ASML door - BBP KW4 China, de eerste inkoopmanagersindices over januari en oh ja, de ECB neemt een rentebesluit en kondigt QE af.

QE staat voor Quantitave Easing, ofwel het opkopen van staatsobligaties door de centrale bank. Of centrale banken? U hebt het nieuws gezien, Der Spiegel schijft dat de nationale centrale banken de ijzers uit het vuur mogen halen en daarover hangt iedereen al het hele weekend in de hekken.

Goed of slecht, zeg het maar. Besef wel dat niemand het kán weten, want wat de ECB gaat doen is zonder precedent. Wel opvallend dat Frankfort eerst Berlijn om toestemming moet vragen. Volgens onze minfin Jeroen Dijjselbloem is de ECB héél onafhankelijk. Uit zijn interview met het FD:

Het besluit voor het opkopen van staatspapier is aan de ECB zelf, is het steevaste antwoord van de minister. En over deflatie: 'Ik snap dat de ECB de trend op middellange termijn wil keren, maar ik ben niet bang voor deflatie.'

'De inflatie is deels zo laag door lage energieprijzen en deels als gevolg van hervormingen in de eurozone. In Spanje zijn de kosten van productie bijvoorbeeld terecht omlaag gegaan. Dat is goede deflatie.' Kritiek op de noodgreep QE, die vooral in Duitsland fel is, spreekt hij tegen.

'Natuurlijk draagt QE het risico met zich mee dat er nieuwe zeepbellen op de financiële markten ontstaan.' De zorg dat de effectiviteit beperkt is omdat de rente al laag staat, wijst hij van de hand door op het voordeel voor de bankbalansen te wijzen.

Waarom zo moeilijk?

Als het dan zo moet en gaat, heb ik een gemakkelijker oplossing. Laat de ECB voor het precies het bedrag opkopen dat iedere EU staat misloopt door een enorme (1% ofzo helpt niet, minstens 10%) af te kondigen belastingverlaging voor vooral middenklasse en midden- en kleinbedrijf (MKB).

Dan is het duidelijk waar het geld naar toe gaat, krijgt het vertrouwen bij het publiek weer vleugels, gaan de uitgaven omhoog, groet de economie, stijgt de inflatie en heeft Europa een keer het het idee dat wat al die clubs in de EU uitspoken ook eens direct voordeel voor de burgers oplevert.

Met de huidige plannen gaat al het geld in bankbalansen en beurzen zitten en moeten we maar hopen dat over een paar jaar de economie aanslaat. Ik blijf er bij, de al dertig jaar durende onderbesteding van middenklasse en MKB en de almaar uitdijende inefficiënte staten is hét probleem in de EU.

Nog een dingetje hierover: het kan ook zijn dat Der Spiegel met een kluitje het riet is ingestuurd en dat het allemaal anders wordt. Donderdag om 13:45 maakt de ECB bekend wat het wordt en driekwartier later legt bankpresident Mario Draghi een uur lang alles uit in zijn persconferentie.

Verder maak ik er maar een prijsvraag van: vertel maar in de comments voor hoeveel euro de ECB welk staatspapier gaat opkopen, volgens welk principe en op welke termijn. Ik houd het op een open bedrag en de landen mogen afzonderlijk doen waar ze zin in hebben, mits toestemming van Berlijn.

KW4-cijferseizoen

Dinsdag is Unilever er al met haar KW4-cijfers en steekt ASMl de loef af dat een dagje later komt en traditioneel altijd het eerste AEX-fonds met kwartaalcijfers is. Unilever maakt bekend dat ze een heerlijk dollar-windje in de rug heeft en wellicht voordeel heeft van die gedaalde grondstoffenprijzen.

Bij ASML let u op het orderboek en nieuwtjes over de EUV-technologie, dé fantasie in dit aandeel. Dat mogen best goede nieuwtjes zijn, want met een huidige koerswinstverhouding van 28,3 en 34,4 voor het komende jaar wordt de fantasie in dit prachtige aandeel dubbel en dwars betaald.

Verder komen bij ons nog Sligro, Beter Bed en Euronav door met KW4-cijfers en houdt pennystock Rood Microtec een buitengewone aandeelhoudersvergadering. In het buitenland is de lijst eindeloos. Even systematisch:

Olie

  • Halliburton

Commodities

  • Rio Tinto
  • BHP Billiton

Technologie

  • IBM
  • SAP
  • eBay
  • Yahoo!
  • AMD
  • Netflix

Rest

  • American Express
  • General Electric
  • McDonald's
  • Johnson & Johnson
  • Starbucks
  • Morgan Stanley
  • SABMiller

BBP China en flash PMI's

Verder dicteert China dat haar BBP in KW4 +7,2% of+ 7,3% was, om hier nooit meer op terug te komen. Let wel, China is altijd het eerste land dat met een BBP-cijfer komt en is ook de enige die het never nooit meer herziet. In één keer in de prik dus. Jaja, weet u hoe betrouwbaar het cijfer is.

Belangrijker dan dit cijfer over het vorige kwartaal zijn de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices (flash PMI's) over januari in de VS, China, Duitsland, Frankrijk en de EU. Zeg maar de BBP-cijfers nú. Dit zijn dé leading indicators. De verwachtingen zijn met uitzondering van de VS laaggespannen.

Morgen is de VS dicht in verband met Martin Luther King Day en let dinsdag vooral op de Duitse ZEW-vertrouwensindex. Verder zijn er wat Amerikaanse huizencijfers en vergeet de rest maar. Niet belangrijk denk ik in wat op voorhand de grote ECB QE-week lijkt te gaan worden.

Of wordt dit de week van een nieuwe AEX all time high? Nee, dan doel ik natuurlijk niet op de welbekende prijsindex die nog een lange, lange weg te gaan heeft naar die 703,19 van weleer. Nee, de AEX herbeleggingsindex staat op een haarje van intragtop 1269,54 uit oktober 2007.

OK, kom maar weer op met die sigaar uit eigen doos commentaren. Ja, dividend is een sigaar uit eigen doos als u het geld uitgeeft. Niet als u het herbelegt, want dan gaat samengestelde interest haar heilzame werk doen.

 


(fullscreen)

 

Vergelijk de stand van de AEX total return eens met die van de prijsindex. Dan weet u waar op lange termijn uw rendement vandaan komt. Niet van koerswinst, maar van winstdeling. De AEX zet wel een nieuwe top neer in de opgaande trend anno maart 2009. Technisch een sterk signaal?


(fullscreen)

 

Dat de AEX zo stijgt werkt alleen in het voordeel van euro-beleggers. De rest heeft pech gehad. Bijvoorbeeld Amerikanen die een maandje geleden in onze index zijn gaan beleggen hebben nog geen droog brood verdiend. EUR/USD blijft maar zakken (ECB!), ofwel de dollar trekt aan.

Daarom lieten de Zwitsers trouwens ook de euro los afgelopen week. Hun munt verzwakte namelijk hierdoor ook ten opzichte van de dollar en daar had centrale bank SNB blijkbaar niet langer trek in.

 

 


(fullscreen)

 

Onze rente nog met de ECB-storm op komst. Say no more?! Waanzin. Ik roep al maandenlang dat op het moment dat de ECB QE afkondigt de downtrend van de rente wel eens kan keren. Bezit van de zaak is einde vermaak, weet u wel. Ik ga het meemaken...


(fullscreen)

 

De grote winnaar dit jaar is goud. Logisch met al die nervositeit? De koers loopt lekker op en er is een dollar-rugwindje. Behalve goldbugs let alleen niemand er op, heb ik het idee. Zo gaat dat. Alles wordt wel een keer hip & hot op de beurs en alles raakt wel een keer in vergetelheid.

Tot vorig jaar zomer was olie bijvoorbeeld jarenlang volledig uit beeld. Dat is ook het mooie aan beurs en economie. Problemen en oh-oh-wat-erg-en-dit-komt-nooit-meer-goed dingetjes worden nooit opgelost, maar worden gewoon vergeten. Hoort u nog iemand over de beruchte Fed-balans?

Tussendoor, wat hebt u liever? De Fed-balans vol staatsobligaties en ver over datum zijnde hypotheekproducten, of de SNB balans tjokvol euro's? Ik kies voor de Fed. Staatsobligaties lossen vanzelf af en voor de hypotheekproducten melden zich eens durfkapitalisten. Die SNB-euro's? Die hoef ik niet :-)

 


(fullscreen)

 

Nog eentje dan. Is de olieprijs aan het uitbodemen? Ik wens u veel succes deze week en hieronder ziet u nog de hele agenda.

 


(fullscreen)

 

19 jan
00:00 VS beurzen dicht i.v.m. Martin Luther King Day
05:30 Japan industriële productie nov
09:15 Zwitserland inflatie PPI dec

20 jan
03:00 China BBP KW4 (cons. +7,2%)
03:00 China industriële productie dec (cons. +7,4%)
08:00 Duitsland inflatie PPI dec (cons. -0,4% MoM)
08:00 Unilever KW4-cijfers
08:00 Euronav KW4-cijfers
08:00 SAP KW4-cijfers
08:00 Rio Tinto KW4-cijfers
11:00 Duitsland ZEW indicator jan (cons. 40,0)
14:00 Baker Hughes KW4-cijfers
14:00 Johnson & Johnson KW4-cijfers
14:00 Halliburton KW4-cijfers
14:00 Morgan Stanley KW4-cijfers
16:00 VS NAHB huizenmarkt index jan (cons. 58,0)
22:00 IBM KW4-cijfers
22:00 AMD KW4-cijfers
22:00 Netflix KW4-cijfers

21 jan
08:00 ASML KW4-cijfers
08:00 BHP Billiton KW4-cijfers
08:00 SABMiller KW4-cijfers
10:30 VK BoE rentebesluit
14:30 VS Building Permits dec (cons. 1,054M)
14:30 VS Housing Starts dec (cons. 1,040M)
22:00 American Express KW4-cijfers
22:00 eBay KW4-cijfers
22:00 Yahoo! KW4-cijfers
22:00 Sandisk KW4-cijfers

22 jan
08:00 Sligro KW4-cijfers
08:00 Royal Mail KW4-cijfers
08:00 Rémy Cointreau KW4-cijfers
13:45 ECB rentebesluit
14:00 Travelers KW4-cijfers
14:00 Verizon KW4-cijfers
14:30 ECB persconferentie
14:30 VS Jobless Claims
15:45 VS flash manufacturing PMI jan (cons. 54,0)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 Starbucks KW4-cijfers

23 jan
02:45 China HSBC flash manufacturing PMI jan
08:00 Beter Bed KW4-update
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI jan (cons. 48,1)
09:00 Franrijk flash services PMI jan (cons. 50,8)
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI jan (cons. 51,7)
09:30 Duitsland flash services PMI jan (cons. 52,5)
10:00 EU flash manufacturing PMI jan (cons. 51,0)
10:00 EU flash services PMI jan (cons. 51,0)
10:00 BAVA RoodMicrotec
10:30 VK detailhandelsverkopen dec (cons. -0,6% MoM)
14:00 General Electric KW4-cijfers
14:00 McDonald's KW4-cijfers
14:00 Bank of New York Mellon KW4-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen dec (cons. 5,05M)
16:00 VS leading indicators dec (cons. +0,4%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bully 77 18 januari 2015 17:08
    Beste AJK,

    Ik hoor je niks zeggen over de BoE. De annalisten waren het er volgens mij wel over eens dat zei eerder dan de FED de rente zullen verhogen. Is het dan nu woensdag niet het ideale moment om te doen? De centrale banken zijn lekker bezig de laatste tijd, China rente verlaagt, de SNB koppelt de euro met de frank los, BoE verhoogt woensdag de rente!!!!!, ECB geeft donderdag vol gas met QE 1000 miljard!!!!!!!!!!!

    Het is maar een gedachte maar graag hier reacties op!

    Mvg Bully
  2. [verwijderd] 18 januari 2015 18:29
    Dijsselbloem: "In Spanje zijn de kosten van productie bijvoorbeeld terecht omlaag gegaan."

    Kan een journalist (of de IEX-redactie) a.u.b. aan Dijsselbloem vragen om dit uit te leggen? Waarom is het terecht dat de productiekosten in Spanje (die ver onder de productiekosten in Nederland liggen) omlaag gaan? Bedoelt hij dat de productiekosten in Nederland véél te hoog zijn? Of bedoelt hij dat de werkloosheid en armoede zich "terecht" in lage lonen vertaalt en dat weer "terecht" leidt tot lagere productieprijzen van Audi's, Volkswagens, Citroëns en Peugeots?

    Of zegt hij dit omdat de zorgkosten in Spanje dermate zijn gedrukt dat mensen sterven aan geneesbare ziektes (Hepatitis C)? Het is een primeur binnen Europa, en Spanje is daarin de EU-luchtballon, dus binnenkort ook in Nederland doodgaan aan ziektes die gewoon te genezen zijn? Is Dijsselbloem blij dat dit lagere productiekosten oplevert? Moet Spanje het Bangladesh van de EU worden?

    Zou het toch wel fijn vinden als Dijsselbloem kan toelichten wat hij bedoelt met "In Spanje zijn de kosten van productie bijvoorbeeld terecht omlaag gegaan."...
  3. kolenboer 18 januari 2015 19:07
    QE is ten allen tijde slecht. Verzwakken van de munt ook. Met wordt er armer van dus de economie gaat crashen als de euro in deze vaart blijft dalen. Hopelijk heb je gelijk en gaat de munt de andere kant dan iedereen verwacht. Anders zie ik het somber in voor het MKB want laat nu het het MKB zijn die last heeft van die dalende euro. Daar ligt al de helft van aan het infuus.

    Het massaal opkopen vanQE en daarmee een snel dalende euro zal dus het volgende effect hebben:

    1. Rente gaat stijgen want lager kan volgens mij niet
    2. Werkloosheid zal explosief toenemen
    3. Economie gaat crashen, net als in Japan.
    4 Huizenprijzen zullen daardoor de komende 10 jaar met minimaal 50% dalen.

    Verder denk ik dat het geen 500 miljard, geen 1000 miljard maar 2000 miljard. Draghi heeft de markt steeds verrast door het de financiele markten naar de zin te maken, zal hoogstwaarschijnlijk dit keer ook zijn.
  4. kolenboer 18 januari 2015 19:10
    quote:

    Bully 77 schreef op 18 januari 2015 17:08:

    Beste AJK,

    Ik hoor je niks zeggen over de BoE. De annalisten waren het er volgens mij wel over eens dat zei eerder dan de FED de rente zullen verhogen. Is het dan nu woensdag niet het ideale moment om te doen? De centrale banken zijn lekker bezig de laatste tijd, China rente verlaagt, de SNB koppelt de euro met de frank los, BoE verhoogt woensdag de rente!!!!!, ECB geeft donderdag vol gas met QE 1000 miljard!!!!!!!!!!!

    Het is maar een gedachte maar graag hier reacties op!

    Mvg Bully
    Ja klopt, de CB's zij heel lekker bezig. Alles is lekker stabiel. Door de actie van de SNB zijn er in 10 seconden heel wat centen kwijtgeraakt.

    De CB's moeten met hun tengels van de markt afblijven. Vrije markt is morsdood.
  5. [verwijderd] 18 januari 2015 19:20
    "Verder maak ik er maar een prijsvraag van: vertel maar in de comments voor hoeveel euro de ECB welk staatspapier gaat opkopen, volgens welk principe en op welke termijn. "

    Ik ga die uitdaging wel aan. Die 500 miljard waren volgens mij een proefballon om te kijken hoe de markt/euro reageerde, die markt reageerde teleurgesteld, dus moet het wel een enorm bedrag worden a la FED. Bovendien is het iets wat een maatje te groot is voor dé bankiers van Europa (Zwitserland), want die renden naar de nooduitgang, dus moet wel een flink bedrag zijn.

    Dit is mijn inzending" voor de prijsvraag:

    Ik ga voor:

    - totale waarde opkoopprogramma: ca. 9.000 miljard (of de ECB meldt helemaal geen maximumbedrag), geleidelijk te besteden (op het moment zonder einddatum), en zonder dat de ECB duidelijk gaat maken precies hoeveel en wanneer er wordt besteed, al zullen ze denk ik wel zich op het moment wel verbinden aan ca. 900 miljard op korte termijn (want 500 miljard was te weinig volgens "de markt"). Ze zullen wel met iets komen wat past in het "whatever it takes"-verhaal.

    - aankoop gok ik zal bestaan uit zowel vooral staatsobligaties (meteen) en ook wat bedrijfsobligaties (ECB zal de optie openhouden om op termijn ook bedrijfsobligaties te kopen gok ik, ik vermoed via investeringsbanken, stimuleringsfondsen e.d.). Verantwoordelijkheid/risico blijft binnen de landen waar de schuld van wordt opgekocht (dus opkopen via lokale centrale banken, of dat centrale banken bij de ECB eenzelfde bedrag moeten parkeren als wat de ECB in hun land koopt, of dat dit op een andere manier wordt geregeld (contractueel bijvoorbeeld) dat wel hetzelfde effect heeft), hoe dan ook met de garanties om Duitsland tevreden te stellen zodat Duitsland wel kan profiteren van een lagere euro terwijl de kosten door burgers uit andere landen worden gedragen maar niet door Duitsland.

    - ECB zal benadrukken dat dit valt binnen hun mandaat om de inflatie rond 2% te houden, dit zal in de praktijk betekenen dat ze vooral gaan opkopen in landen met flinke deflatie (niet voor niets komt Spanje nu opeens met een flinke 1% deflatie aanzetten, gevolgd door extra ingelaste veilingen van schuld in de dagen voorafgaand aan de ECB-meeting). Nu eens zien of de Spaanse banken extra zwaar intekenen op die veiligen om het vervolgens met winst bij de ECB te dumpen, als de Spaanse rente dus zwaar daalt de komende dagen (door zware aankopen door Spaanse banken) dan gok ik dat het zoiets zal zijn.

    - Griekenland wordt buiten het verhaal gehouden, ECB zal na de Griekse verkiezingen wel heroverwegen wat ze met Griekenland doen.

    Zoiets.

    Wat valt er te winnen? :)
  6. [verwijderd] 18 januari 2015 19:28
    quote:

    Bully 77 schreef op 18 januari 2015 17:08:

    Beste AJK,

    Ik hoor je niks zeggen over de BoE. De annalisten waren het er volgens mij wel over eens dat zei eerder dan de FED de rente zullen verhogen. Is het dan nu woensdag niet het ideale moment om te doen? De centrale banken zijn lekker bezig de laatste tijd, China rente verlaagt, de SNB koppelt de euro met de frank los, BoE verhoogt woensdag de rente!!!!!, ECB geeft donderdag vol gas met QE 1000 miljard!!!!!!!!!!!

    Het is maar een gedachte maar graag hier reacties op!

    Mvg Bully
    Die 1000 miljard vind ik peanuts, ik doe daar een nulletje bij (ik gok tegen de 9.000 miljard).

    FED zal de rente deze maand zeker NIET verhogen, en de BoE ook niet. Die zullen beiden wel eerst de kat uit de boom willen kijken om te zien hoe de BCE-QE uitpakt. FED en BoE zullen wel de rente verhogen, maar ik gok dat ze dat ergens rond de zomer doen, zodat de beurs dit jaar keurig traditiegetrouw tussen mei en september keldert ;).
  7. Ruud100 18 januari 2015 21:13
    Zijn 4 dagen voorbij het Zwitserse bommetje en je zou verwachten dat zo langzamerhand toch wel duidelijk wordt wat dit betekent?

    Kijk eens naar het effect dat het koppelen van de koers aan de Euro in korte tijd heeft gehad. Is Zwitserland een super concurerende economie tov de EU? Dat valt erg mee volgens mij.

    Maar hoe zit het dan met Duitsland? Tja. Wat de Zwitsers eigenlijk hebben aangetoond is dat het einde Euro is. Duitsland heeft zo'n ontzettend sterke economie dat de kracht daarvan de Euro onherroepelijk opblaast en hoe langer we er mee doorgaan hoe groter de puinhoop. Als de Duitsers donderdag de Mark hadden ontkoppelt dan was de wisselkoers waarschijnlijk meteen naar 1 Mark = 2 Euro gegaan.

    Dat was waarschijnlijk een zegen voor de hele Eurozone geweest want dan hadden de andere economieen weer een kans op herstel gehad en had de Duitse locomotief eindelijk eens flink in de remmen gemoeten.

    Als we zo doorgaan en de andere Euro landen niet kunnen devalueren tov de Duitsers dan blijft er maar 1 economie over in de EU en de rest gaat volledig ten onder.

    Volgens mij heeft niemand wat geleerd van de stunt van de Zwitsers want iedereen zit maar te lullen over QE. De vraag is of QE niet de spanningen in Europa nog verder op zal voeren omdat het resultaat ervan waarschijnlijk de Duitsers alleen maar sterker zal maken.
  8. Harm Wijk 18 januari 2015 23:45
    Goed punt over Goud. Ook in 2014 was goud al prima door het dollar effect. De koers was in 2014 ongeveer flat, maar de dollar +11%. Dat is dus 2x de AEX. In de eerste twee weken van 2015 zitten we al op +14%.

    In het algemeen wordt er weinig over geschreven dat dollar assets op dit moment de grote winnaars zijn. Een Dow Jones of S&P500 tracker fund heeft het afgelopen jaar een super rendement opgeleverd.

    Het meeste interessante is voor de zoveelste keer dat consensus onder analisten en "deskundigen" dus helemaal niets zegt. Wat is goud de grond in geschreven het afgelopen half jaar (o.a. door Goldman Sachs). Net zo als de rente die volgens alle deskundigen al meer dan 5 jaar weer gaat stijgen. Consensus lijkt hetzelfde te zijn als tunnelvisie. Dus wees niet bang om contrair te denken.
  9. Ruud100 19 januari 2015 09:02
    QE1 in de VS werd aangekondigd als zijnde $600B groot, dus een aankondiging van €500 Miljard lijkt reeel met de opmerking dat de ECB het programma kan opschalen als er behoefte aan is. QE1 in de VS werd uiteindelijk opgerekt tot ruim $ 2.000B.

    Als de ECB direct inzet op veel meer dan €500 Miljard dan hebben ze het probleem dat iedereen "roept" dat de ECB niets meer achter de hand heeft.

    Probleem wordt wel dat de centrale banken op gaan kopen. Wat doet de DB? Mogelijk gaat alleen Zuid Europa opkopen waarmee de EU financieel nog instabieler wordt dan het nu al is.

    Als de DB niet meedoet, krijgen we denk ik een flinke correctie.
  10. Tradingmate 19 januari 2015 21:17
    quote:

    MickBe schreef op 18 januari 2015 17:50:

    buy the news, sell the rumour
    Lol...

    Het is buy the rumor, sell the news.

    Op zich al grappig... maar wil er toch nog serieus op reageren.

    Je moet je afvragen, wat is het "rumor"? Dit is inmiddels dat de ECB te weinig geld beschikbaar gaat stellen. Kan je dan stellen dat als dat het nieuws wordt de koersen dan stijgen, omdat er al rekening mee was gehouden?
  11. [verwijderd] 20 januari 2015 15:55
    quote:

    Arod74 schreef op 18 januari 2015 19:20:

    ...
    - ECB zal benadrukken dat dit valt binnen hun mandaat om de inflatie rond 2% te houden, dit zal in de praktijk betekenen dat ze vooral gaan opkopen in landen met flinke deflatie (niet voor niets komt Spanje nu opeens met een flinke 1% deflatie aanzetten, gevolgd door extra ingelaste veilingen van schuld in de dagen voorafgaand aan de ECB-meeting). Nu eens zien of de Spaanse banken extra zwaar intekenen op die veiligen om het vervolgens met winst bij de ECB te dumpen, als de Spaanse rente dus zwaar daalt de komende dagen (door zware aankopen door Spaanse banken) dan gok ik dat het zoiets zal zijn.
    ...
    Updateje m.b.t. wat ik zondag hierboven schreef over de prijsvraag.

    Spanje zou, vlak voor de ECB-meeting, vandaag en morgen schuld veilen. Nou, de veiling van vandaag heeft inmiddels plaatsgevonden, en er is voor Spanje een recordbedrag aan schuld geplaatst: 14 miljard.

    En bankaandelen schieten omhoog. Dus... ik handhaaf mijn voorspelling en zet me schrap voor een tsunami aan liquiditeit...
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links