Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEXProfs Redactie - Drie mythes over passief beleggen

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. BdeHaas 1 september 2011 15:41
    ETF's zijn niet persé passieve beleggingen. Een ETF houdt alleen in dat het een exchange traded fund is.
    Ik ga ervanaf nu even vanuit dat als er over ETF's gepraat wordt het over ETF's als ongemanagede indextrackers gaat.

    "Dat eerste punt is oppervlakkig gezien logisch. Als groep kunnen beleggingsfondsen gemiddeld genomen nooit de index verslaan, vanwege de kosten die in rekening gebracht worden."

    Aangezien beleggingsfondsen niet de enige partijen zijn die actief zijn op de markten (er zijn ook institutionele groepen, hedgefunds, particulieren, sovereign wealth funds etc) zou dat wel kunnen. Dat het desondanks niet lukt is dus wel degelijk een teken dat ze de kosten die ze rekenen niet waard zijn.

    ETF's zijn er in alle soorten en maten en of je nu wel of niet de hele markt koopt lijkt me erg onrelevant. De diversificatie die verkregen wordt is door de bank genomen groter dan met beleggen in een gelijksoortig beleggingsfonds.

    Om het lagekostenimago te bestrijden door een voorbeeld te vinden van een obscure ongemanagde ETF die 1% beheerskosten per jaar rekent vind ik niet heel succesvol. We zouden allemaal wel willen dat belegginsfondsen wel konden concurrenen met beheerskosten van 1% per jaar.. Helaas dat doen ze niet.

    "Tot slot trekt Invesco het argument dat ETF’s efficiënte beleggingen zijn in twijfel. Hoe efficiënt kan een belegging zijn die klakkeloos een index volgt, zonder zich te bekommeren over de kwaliteit van de verschillende onderliggende aandelen (of andere waarden)?"

    Dat het zich wel bekommeren (zoals actieve fondsmanagers) om de kwaliteit van de onderliggende aandelen niet tot betere resultaten leidt is uitvoerig gedocumenteerd. Het antwoord op deze suggestieve vraag is dus: BEHOORLIJK EFFICIËNT. dat komt omdat de marktprijs die tot stand komt door het vraag en aanbod van vele participanten tot een gemiddeld behoorlijk realistische waardering leidt.

    en.wikipedia.org/wiki/Efficient-marke...

    Mijn conclusie is dat de redactie in dit artikel marketing praat van Invesco heeft overgenomen. Die op zijn zachtst gezegd niet sterk onderbouwd is.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,08 -0,38%
EUR/USD 1,0841 -0,24%
FTSE 100 8.404,74 -0,40%
Germany40^ 18.678,30 -0,32%
Gold spot 2.388,02 +0,47%
NY-Nasdaq Composite 16.698,32 -0,26%

Stijgers

NX FIL...
+8,09%
VIVORY...
+4,79%
HEIJMA...
+2,86%
INPOST
+2,58%
RENEWI
+1,81%

Dalers

PROSUS
-3,21%
EBUSCO...
-3,07%
Corbion
-2,95%
SIGNIF...
-2,73%
ADYEN NV
-2,14%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links