Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goedkoop met kwaliteit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Willem Berghuis

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u h...

Meer over Jan Willem Berghuis

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. nov '12 Les van Wijers 15
  2. dec '11 2012: aantrekkelijke waarderingen 4
  3. jul '11 Van bricks naar clicks 5

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. BdeHaas 7 september 2011 17:01
    @ Berghuis, Is de actieve acquisitie strategie van Imtech niet juist een bedreiging. Ben je niet bang dat ze groei tewerkstelligen voor een te hoge prijs?
    vraag2: Hoe time je wanneer wel in te stappen in de cyclische aandelen? Op een outperformende wijze voor kwaliteit kiezen ten tijde van crisis en voor speculatie tijdens de bubbel blijkt, uit de data die ik doorgaans zie, zeer moeilijk te zijn.

    @ Joerie, aandelen koop je niet voor een termijn van 3 maanden.

  2. [verwijderd] 7 september 2011 17:12
    quote:

    Stockmonster schreef op 7 september 2011 17:01:

    @ Berghuis, Is de actieve acquisitie strategie van Imtech niet juist een bedreiging. Ben je niet bang dat ze groei tewerkstelligen voor een te hoge prijs?
    vraag2: Hoe time je wanneer wel in te stappen in de cyclische aandelen? Op een outperformende wijze voor kwaliteit kiezen ten tijde van crisis en voor speculatie tijdens de bubbel blijkt, uit de data die ik doorgaans zie, zeer moeilijk te zijn.

    @ Joerie, aandelen koop je niet voor een termijn van 3 maanden.

    Nee ze zijn ook nog niet verkocht, maar ik had ze liever vandaag gekocht, eerlijk gezegd
  3. [verwijderd] 7 september 2011 17:45
    quote:

    GroteSmurf schreef op 7 september 2011 16:41:

    K/W niet vertrouwen.
    In de jaren 70/80 waren die veel lager.
    K/W's zijn de laatste jaren zo opgeblazen dat die geen richtlijn kunnen/mogen zijn.
    Nog even en een K/W van 25 is laag.
    Vergeet de K/W's in de USA, deze zijn helemaal idioot.
    Grotesmurf, k/w hangt af van rente-nivo. Hoe hoger de rente, hoe lager het k/w nivo. Voorbeeld: rente = 10%. Als ik dan geld op de bank zet dan maak ik elk jaar 10% rendement op mijn geld. Dus dan moet ik dat zelfde rendement maken bij een aandeel, anders is het niet de moeite waard.
    Dan zou dus een k/w van 10 (of lager ivm hoger risico van een aandeel) reeel zijn. Immers, bij een k/w van 10 maak ik ook een rendement van 10% op mijn belegging.
    Echter: als de rente op 2% staat, dan hoef ik ineens nog maar een k/w van 50 of lager te hebben om het de moeite waard te maken om een aandeel te kopen.

    Rente stond in jaren 70/80 veel hoger dan nu, dus logischerwijs gingen aandelen tegen veel lagere k/w's over de toonbank.
    Verbazingwekkende is nu dat de rente historisch laag is, maar de k/w's ook. Dat wil zoveel zeggen als dat ofwel de winsten als een plumpudding gaan zakken, ofwel de rentes omhoog gaan schieten, of de markt het gewoon even niet weet.

    Ik hou het op dat laatste, want naast lage k/w's staan heel veel bedrijven ook onder hun boekwaarde. Dat is helemaal absurd natuurlijk. Een bedrijf is minimaal de assets waard die het bezit.

    En je ziet het uiteraard ook bij de overnames. Dan blijkt ineens dat de huidige koerswaarde not even close is, en de overnemende partij gerust 2,3 keer meer betaalt dan de koers notering.

    En je ziet het natuurlijk in de volatiliteit in de markt. Aegon is in 2 maanden gehalveerd in waarde. Althans, op de beurs, met de winsten en de onderliggende waarden van Aegon is feitelijk niets gebeurt.

    Er is alleen heel veel angst. Allemaal doem-scenarioos ontvouwen zich in de hoofden van beleggers. Dat drijft de koersen naar beneden. Maar als die doemscenarioos vervolgens niet uitkomen herstelt de koers niet.

    Kortom, we zitten nu in een soort omgekeerde situatie van 94-2000. Toen kon het niet op en konden aandelen alleen maar omhoog. Geplande fusie tussen 2 bedrijven: aandeel van beiden gaat omhoog. Fusie gaat toch niet door? Aandeel gaat weer omhoog.

    Net als de 2000 bubble, gaat deze negatieve bubble ook barsten, de vraag is alleen wanneer.
  4. BdeHaas 7 september 2011 18:17
    HenkBres je doelt volgens mij op het FED model dat K/W koppelt aan de rentestand maar daar is ook veel kritiek op, o.a van Cliff Asness als ik me niet vergis. ----> Asness, Cliff, 2003, “Fight the Fed Model”, Journal of Portfolio Management, Fall.

    een simpele historische vergelijking van K/W gaat niet tot outperformance leiden maar een historische K/W + rentestand vergelijking ook niet. Mijn inziens moet je een bedrijf gewoon heel goed kennen voordat je er in investeert. Als je gewoon market exposure wil zijn broad market ETF's natuurlijk veel beter

    ben het verder wel eens met de strekking van je verhaal, er zijn in mijn ogen ook veel ondergewaardeerde bedrijven.
  5. Marty.mcFly 8 september 2011 09:28
    Een bedrijf met een negatieve cashflow kan makkelijk onder z’n boekwaarde noteren, het bedrijf wordt immers elke dag minder waard.
    Bovendien, de assets die gerapporteerd worden staan vaak niet tegen verkoopwaarde, wat in slechte tijden een stuk lager ligt.
    Maar als bedrijven ver onder hun boekwaarde noteren, maar wel winstgevend zijn, dan kunnen dit aantrekkelijke koopkandidaten zijn.
  6. [verwijderd] 8 september 2011 10:59
    PS: wat er natuurlijk gaande is is dat pensioenfondsen noodgedwongen aandelen moeten verkopen en in Duitse staatsleningen moeten gaan, om zo de verliezen op LT te maximaliseren. Het kopen van kwaliteit met een hoog dividendrendement is in dit klimaat naar mijn mening de beste strategie. Op zich vind ik Imtech wel mooi, maar heb een beetje een Hagemeyer deja vu. Verder passen Ahold, DSM, Randstad, Royal Dutch en BE Semiconductor prima in de boodschappenkar.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links