Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB-bazooka in de polder

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 januari 2015 19:08
    Al dat geld dat in EU gepompt wordt, en geld dat je nooit meer terug zie van de Grieken, grote sommen geld alsof het peanuts is,... en dan gaan wij in Nederland ontzettend moeilijk doen om geld te besparen op de studies, studiefinanciering, en toekomst van onze kenniseconomie en kennis van onze kinderen. Wordt er echt kots en kots misselijk van!
  2. [verwijderd] 21 januari 2015 21:04
    quote:

    Tom share schreef op 21 januari 2015 19:08:

    Al dat geld dat in EU gepompt wordt, en geld dat je nooit meer terug zie van de Grieken, grote sommen geld alsof het peanuts is,... en dan gaan wij in Nederland ontzettend moeilijk doen om geld te besparen op de studies, studiefinanciering, en toekomst van onze kenniseconomie en kennis van onze kinderen. Wordt er echt kots en kots misselijk van!
    In ALLE EU-landen wordt hetzelfde "bezuinig-je-kapot-tot-je-erbij-neervalt-beleid" doorgevoerd, dat heeft niets met Griekenland te maken.
  3. [verwijderd] 21 januari 2015 21:24
    De enige die straks het geld gaan opstrijken, zijn de banken. Ik geloof niet dat ik als particulier hier ooit iets van te zien krijg. Laat staan dat de economie er iets mee opschiet.

    Nee, de rijken worden er rijker van. De armen worden armer en de middenklasse mag uiteindelijk de rekening gaan betalen. Want met al dat geld bijdrukken, komt er een moment dat dit experiment helemaal misgaat.

    Mario zou er goed aan doen om geen staatobligaties op te kopen, maar gewoon dat geld echt in de economiën te pompen door het geld in het MKB te stoppen. En dan niet via de banekn. Want dan weten wel allemaal wel waar dat eindigt en dat is niet in het mkb.

    Wat mij betreft doet Mario niks, totdat er echt hervormd wordt door de politiek. Als hij ballenheeft, dan zegt hij dat morgen en dan wil ik wel eens zien hoe de koersen reageren.

    Succes allen, Tracker 32.
  4. [verwijderd] 21 januari 2015 21:40
    quote:

    Tom share schreef op 21 januari 2015 21:18:

    [...]

    Grieken hebben er wel voor gezorgd dat je nog meer moest bezuinigen
    Dat is het smoesje dat in Nederland is gebruikt. In Griekenland is het smoesje gebruikt dat ze wel een redding nodig hadden. In Spanje werd het smoesje gebruikt dat zo op te grote voet geleefd hadden.

    In elk land wordt wel een ander smoesje gebruikt, maar in elk land worden wel precies dezelfde maatregelen genomen, ongeacht hoe het land ervoor stond voordat die maatregelen werden genomen. Nederland floreerde, had 3% werkloosheid, maar nee hoor er moest "preventief" zwaar bezuinigd worden, aow-leeftijd omhoog, ww-uitkeringsverkorting, ontslagversoepeling, zorg geprivatiseerd, BTW omhoog. De maatregelen die in het toen welvarende Nederland genomen werden deden totaal niet onder voor de maatregelen van landen die in de problemen kwamen (afgezien dan van de onteigeningen van spaargelden, huizen, etc. van burgers).

    Geloof me, dit heeft niets met Griekenland te maken. Het gaat erom dat de landen genoeg ruimte krijgen om meer schulden op zich te kunnen nemen. Hoe minder ze aan kosten uitgeven, hoe meer ze aan schuld kunnen overnemen van de banken.

    Als dit allemaal werd gedaan om Griekenland te helpen en om de schulden terug te dringen, waarom zijn de schulden dan de afgelopen 3 jaar ondanks al die loodzware bezuinigingen juist enorm gestegen (ook in Nederland)?
  5. Henri Nostradamus 21 januari 2015 22:57
    1,1 biljoen op 500 miljoen ECB burgers komt neer op het overnemen van 2200 euro schuld per burger over 2 jaar gemeten. Voor de gemiddelde burger met een schuld/hypotheek van 100.000 euro is dat qua stimulus hetzelfde als dat de rente met 1% verlaagd wordt. Aangezien alle renteverlagingen niet geholpen hebben gaat deze actie dus ook niet helpen. Ik verwacht eerder problemen (ooit) als de schuldpapieren weer van de hand gedaan moeten worden. Hebben ze wel aan een exit gedacht? Wie gaat die 1,1 biljoen overnemen van de ECB? De Russen (:=)? In feite zijn ze een diep zwart gat aan het graven in navolging van de Amerikanen. Maar ja, die laatsten zijn tenminste zo snugger hun goudgerand schuldpapier op voorhand aan de Chinezen over te doen (US staat zo diep bij ze in het krijt dat als de Chinezen hun vordering in goud uitgekeerd willen hebben dat er tegen de huidige koers wereldwijd niet voldoende goud is - met wat bijgedrukte dollars zullen ze tzt geen genoegen nemen). De ECB heeft die actie over het hoofd gezien en is dus niet gehedged voor die 1.1 biljoen. Het ergste zou nog zijn als de maatregel echt helpt en de economie weer gaat draaien. Als dan na de schuldopkoop (dus na 2 jaar) de Euro weer gaat stijgen - dan is het verlies (in USD gemeten) astronomisch en staat de ECB voor een bankroet. Dan is er de keuze - of de Euro devalueren (fors - waarmee alle inspanning teniet gedaan worden) of de belastingbetalers weer laten bijlappen zoals eerder bij de failliete handelsbanken gebeurde. Dus - hoezo moet en mag de ECB onafhankelijk zijn? Als het misgaat zijn we allemaal de klos. De ECB speculeert met andermans geld zonder dat we daarop ook maar enige invloed hebben. ECB zou eigenlijk onder controle van het volk moeten komen - het is uiteindelijk hun geld. Maar dat zal wel nooit gebeuren.

    Mijn advies: koop goud want al het papier (lees: geld) zal uiteindelijk gewoon maar papier blijken. Vanaf 1 maart gaat de tijdbom tikken. Niet voor niets is goud sinds enige weken aan het stijgen. Sommigen zien de bui al hangen.

    HN
  6. [verwijderd] 21 januari 2015 23:54
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 21 januari 2015 22:57:

    Wie gaat die 1,1 biljoen overnemen van de ECB?
    De burger uiteraard, wie anders? Maar dat is allemaal niet relevant, het gaat erom dat de banken dat papier kunnen dumpen nu het negatief rendeert, duur geprijsd is, en niemand anders zo gek is om het van ze te kopen.

    Maar met een beetje geluk komt niet de hele schuld over op handen van de burgers, maar slechts het koersverlies en het negatieve rendement. Als de rente namelijk stijgt en de koersen van die staatsobligaties zijn gekelderd dan heb je natuurlijk wel kans dat de banken daar weer brood in zien en de dan renderende obligaties voor een prikkie van de ECB terugkopen, desnoods na een haircut om het wat aantrekkelijker voor ze te maken en om meteen maar voor de overheid ruimte te creëren om weer fors te kunnen lenen.

    Ze parkeren de schuld dus alleen maar eventjes bij de ECB zodat het op kosten van de burgers afgewaardeerd kan worden.

    Maar primair wordt dit natuurlijk alleen maar gedaan omdat het goed is voor de economie. De banken hebben alleen geluk dat het zo goed voor ze uitpakt. Puur toeval :)
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links