Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RT Equity Long

52 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. RT2014 2 maart 2015 17:28
    Vrijdagmiddag heb ik Hydratec Industries NV (vóór 2009 bekend onder de naam Nyloplast) opgenomen in de portefeuille. Omdat dit aandeel bij weinigen bekend zal zijn, besteed ik wat meer aandacht aan deze positie. Hydratec is een holdingmaatschappij die belangen houdt in een beperkt aantal Nederlandse MKB bedrijven die voornamelijk actief zijn in de b2b maakindustrie.

    Smallcap veilingfonds
    Hydratec is genoteerd aan de lokale markt. De marktkapitalisatie is ongeveer €41,5mln. Ruim 85% van de aandelen is in handen van vaste aandeelhouders waarvan de president-commissaris dhr. Ten Cate (afstammeling van textielfamilie) de grootste is met een belang van 73,4%. In feite maakt hij de dienst uit bij Hydratec.
    Vanwege de geringe omvang en de zeer beperkte verhandelbaarheid is Hydratec een veilingfonds. Dit houdt in dat 2 keer per dag (10:30 en 16:30) de koers tot stand komt via een veiling die vergelijkbaar is met de opening en slotveiling van normale aandelen. Het is aan te raden om in te stappen met limiet en een doorlopende order. Je moet niet vreemd opkijken wanneer het een paar dagen of zelfs een week duurt voor een order tegen de gewenste prijs wordt uitgevoerd. Voor uitstappen geldt hetzelfde. In feite betekent dit dat je alleen moet instappen wanneer je voor lange termijn belegd wilt zijn.
    Al deze weinig aantrekkelijke kenmerken maken dat Hydratec tegen lage multiples wordt verhandeld.

    Industriële holdingmaatschappij
    De bedrijven van Hydratec zijn werkzaam binnen twee branches: ‘Agri & food equipment’ en ‘Plastics’.

    Agri & food equipment
    Pas Reform Hatchery Technologies (88,5% belang) ontwerpt en produceert broedmachines en geautomatiseerde systemen voor de verwerking van eieren en eendagskuikens. De productie vindt plaats in Doetinchem. Afzet is wereldwijd.
    Lan Handling Systems (88,5% belang) ontwerpt en produceert handlingsystemen voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Dit zijn robots die producten positioneren, oppakken en verplaatsen. Productie vindt plaats in Doetinchem en afnemers zitten in heel Europa.

    Plastics
    Timmerije uit Neede (75% belang) ontwerpt en produceert kunststof. Timmerije fungeert als hoogwaardige eindproducent maar ook als toeleverancier voor de Nederlandse maakindustrie. Euro Moldings in Nijverdal (75% belang) produceert kunststof verpakkingsmaterialen. Er worden voornamelijk verpakkingen geproduceerd voor chemische stoffen aan fabrikanten in de Benelux en Europa. Timmerije en Euro Moldings zijn voor 25% in handen van Wadinko N.V., een Overijsselse participatiemaatschappij.

    Strategie en doelstellingen
    Hydratec streeft naar een omzetgroei van 7% per jaar met een bedrijfsresultaat van 10% van de omzet bij gezonde balansverhoudingen voor al haar ondernemingen. De doelstellingen voor omzetgroei worden al jaren gehaald, in tegenstelling tot die voor het bedrijfsresultaat. Bij Agri &Food Equipment zit het resultaat dicht tegen de doelstelling aan. Bij Plastics ligt het resultaat beduidend lager rond de 6%, maar vindt er wel een sterke groei plaats door het realiseren van kostenbesparingen. Hydratecs overnamestrategie is gericht op bedrijven met een omvang van 100 tot 150 FTE in de maak-industrie die b2b opereren in een nichemarkt.

    In een volgend bericht zal ik verder gaan op de financiële prestaties van Hydratec.
  2. RT2014 3 maart 2015 10:57
    Deel II Hydratec

    Risico’s
    Hydratec als geheel is voor ongeveer 30% afhankelijk van Nederland, voor 46% van overig Europa (waarbij Duitsland de belangrijkste markt is) en voor 24% van de wereldwijde markt (Azië 11%). Gezien de kleine schaal (in 2013 was de omzet €110 mln en werkten er 469 mensen bij Hydratecs bedrijven) is de afzet behoorlijk internationaal en dat betekent dat Hydratec minder gevoelig is voor lokale laagconjunctuur.
    Hydratec is met haar activiteiten in Agri & Food Equipment (vanaf mei 2014 goed voor 60% omzet en resultaat) behoorlijk afhankelijk van de omstandigheden in de pluimveesector.
    Bij Plastics zijn de tien grootste klanten goed voor 65% van de omzet waarbij de grootste klant minder dan 10% van de omzet genereert. Er is bij Plastics (met name Euro Moldings) dus een beperkt concentratierisico wat betreft de klantenkring.
    Hydratec sluit geen overnames/investeringen uit waarbij een beroep op de kapitaalmarkt nodig is. Voor zover ik heb kunnen nagaan is dat in de periode 2002-2014 (tot zover gaan de cijfers op de website terug) nooit gebeurd.

    Financiële prestaties
    Dat Hydratec een cyclische onderneming is, blijkt duidelijk uit de resultaten over de afgelopen jaren:

    2013 2012 2011 2010 2009
    Bedrijfsresultaat 5,69 5,79 4,52 2,60 -1,03
    Eigen vermogen 24,89 23,24 20,16 17,89 17,36
    Netto wpa 3,42 3,84 3,07 1,49 -0,22
    Dividend 1,37 1,55 1,20 1,00 1,00
    *Zie bijlage voor meer cijfers tot en met 2002

    Na ‘rampjaar 2009’ zijn de resultaten echter snel hersteld en verbeterd, met een forse toename van zowel omzet als winst. Gedurende de afgelopen 12 jaar heeft Hydratec een keurige stijgende lijn laten zien in zowel omzet als resultaat. Het eigen vermogen is met gemiddeld 11% per jaar gegroeid, het dividend met maar liefst 18%. Dat zijn cijfers die passen bij een nichespeler in de maakindustrie. Hydratec keert ieder jaar 40% van de nettowinst uit in cash. Bij de huidige koers kun je rekenen op een dividendrendement van ca. 4%.

    Verkoop Danielson mei 2014
    De solvabiliteit van Hydratec is in H1 2014 gestegen tot 47,8% door de verkoop van Danielson Europe BV (producent van bedieningspanelen) aan Schurter AG, een Zwitserse producent van elektronica. Belangrijkste reden voor de verkoop was de stagnerende omzet. Doordat de vaste kosten bij deze onderneming hoog zijn, heeft dit een relatief groot effect op het resultaat. Schurter, dat veel groter is dan Danielson, kan deze kosten door synergiemogelijkheden makkelijker omlaag brengen.
    De verkoop heeft tot gevolg dat 25% van de omzet en het bedrijfsresultaat wegvalt. Ik verwacht dat de opbrengst zal worden aangewend om schulden in de holding af te lossen en om minderheidsaandeelhouders in de voortgezette ondernemingen uit te kopen. Gelet op de financiële ruimte op de balans acht ik de kans op grote overnames momenteel klein. Ik reken ook niet op een superdividend.

    In mijn volgende bericht ga ik in op recente ontwikkelingen en mijn verwachtingen ten aanzien van de winstgevendheid.
  3. RT2014 3 maart 2015 14:32
    Zojuist Reesink gekocht. Reesink - smallcap en lokaal genoteerd vanwege de grote belangen die in vaste handen zijn - houdt zich voornamelijk bezig met productie van en handel in machines voor de agrarische sector.

    Heb in het verleden dit aandeel eerder in de portefeuille gehad, maar ben er op een gegeven moment uitgestapt vanwege slechte strategische beslissingen en onenigheid binnen de directie/grootaandeelhouders.
    Na een aantal grote overnames en een emissie lijkt de rust in de tent terug te zijn gekeerd en zijn de resultaten fors verbeterd. Cijfers over 2014 die gisteren nabeurs bekend werden gemaakt zijn beter dan ik had verwacht. Met een winst per aandeel van €7,11 over 2014 en verder zicht op kostenbesparingen door het verwezenlijken van de synergie tussen verschillende onderdelen is het aandeel aantrekkelijk geprijsd. Ik reken op een dividend van 3,20 over 2014 (45% payout). Bij de huidige koers betekent dit een dividendrendement van precies 4%.
  4. RT2014 4 maart 2015 08:54
    Deel III Hydratec

    Recente ontwikkelingen
    De resultaten uit voortgezette activiteiten over H1 waren aanzienlijk beter dan in 2013. De wpa steeg van €0,47 naar €0,96. De boekwinst op de verkoop van Danielson was €2,71 per aandeel. Deze stijging kan niet zonder meer worden doorgetrokken naar H2, omdat Hydratecs ondernemingen veelal projectmatig werken waarbij er flinke schommelingen kunnen zijn tussen de kwartalen. Bij de KW3 update was het bestuur wat voorzichtig en gaf aan dat over heel 2014 een daling van het bedrijfsresultaat wordt verwacht, voornamelijk als gevolg van de verkoop van Danielson. De stijging van het resultaat bij de voortgezette ondernemingen compenseert dit echter voor een aanzienlijk deel.
    In januari 2014 heeft Pas Reform in de VS een joint venture opgericht met NatureForm Hatchery Technologies om haar marktaandeel in de VS te vergroten. De eerste resultaten van deze joint venture zijn goed ontvangen en bevestigen de strategische beslissing. Pas Reform heeft last van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Er zijn geen nieuwe orders binnengehaald in Rusland. Timmerije en Euro Moldings profiteren ondertussen volop van het herstel van de Europese economie.

    Waardering
    Op basis van historische multiples is Hydratec momenteel relatief duur op een KW van 10 (de gemiddelde KW over de afgelopen vijf jaar was 8). Dat is niet vreemd in de huidige markt waarin geestdriftig gezocht wordt naar rendement. Vergeleken met andere aan de beurs genoteerde smallcapondernemingen is dit echter bijzonder aantrekkelijk voor beleggers met een langetermijnvisie. Zeker wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat Hydratec op 2009 na, ieder jaar winstgevend was en die winstgevendheid excl. dividend ook nog eens met gemiddeld 11% stijgt is 10 keer de winst over het vorige boekjaar niet duur.
    Omdat Hydratecs ondernemingen actief zijn op nichemarkten, waardoor zij hun marges op peil houden en er hard gewerkt wordt aan kostenbesparingen, verwacht ik een verdere groei van de winst per aandeel voor de komende jaren behoudens drastische wijzigingen in de belangrijkste afzetmarkten. Gelet op de onzichtbaarheid van Hydratec en de slechte verhandelbaarheid zal de winst vooral moeten komen uit het stijgende dividend en minder uit een hogere waardering. De koersgrafiek laat echter zien dat beleggers vertrouwen hebben in Hydratec. Het aandeel zit al vijf jaar in een mooie uptrend en er zijn geen signalen die erop duiden dat dit beeld op korte termijn verandert.

    Erratum: in mijn eerste bericht over Hydratec gaf ik aan dat de veiling elke beursdag om 10:30 en 16:30 is. Dit moet 11:30 en 16:30 zijn.
  5. RT2014 11 maart 2015 11:35
    Vandaag positie in Brederode genomen. Brederode is een Luxemburgse holdingmaatschappij met belangen in voornamelijk Europese 'bluechips' aandelen en private equity. Via actieve optiehandel wordt een kasstroom gegenereerd en worden aankopen geoptimaliseerd. Dit laatste is grofweg de wijze waarop ik mijn privé portefeuille beheer.

    Ik heb Brederode aangekocht omdat ik denk dat selectieve aandelenselectie (private equity) belangrijker gaat worden. Daarnaast zorgt het aandeel Brederode voor een betere spreiding binnen de portefeuille.

    Het aandeel noteert tegen een forse holdingkorting (ca. 25%; historisch gezien overigens vrij laag!). Vanwege de vestiging in Luxemburg wordt er geen verlies geleden door heffing van buitenlandse dividendbelasting.
  6. RT2014 12 maart 2015 11:57
    Ik heb vanochtend de verhoudingen in de portefeuille wat hersteld. Belang in Kendrion/ING/Arcadis wat teruggebracht in lijn met de rest van de portefeuille. Arcadis blijft de belangrijkste positie (12%). Deze aandelen hebben het de afgelopen tijd fantastisch gedaan en ik verwacht daar momenteel geen bijzondere prestaties meer van, dus geen reden om een extra grote positie aan te houden.

    AMG aangekocht i.v.m. lage waardering, profijt sterkte dollar en beter dan verwachte cijfers. Progressie in schuldreductie biedt kansen op verandering dividendbeleid. Technisch plaatje ziet er beter uit. Doorbraak boven weerstand €8.35 biedt veel ruimte voor verdere koersstijging.
  7. RT2014 20 maart 2015 17:07
    Zonet wat hal trust aangekocht. De posities van Hal hebben het de afgelopen weken allemaal goed gedaan terwijl hal niet van zijn plek is gekomen. Holdingkorting neemt dus toe, richting 25%. Privé heb ik al jaren hal vanwege de succesvolle strategie en ga dus voor die korting!
    Dit aandeel zorgt voor verdere verkleining van de volatiliteit en betere spreiding in de portefeuille. Er is een minimale overlap met sbm offshore.
  8. RT2014 25 mei 2015 18:12
    Ik heb twee aandelen opgepikt die recent flink zijn teruggevallen zonder dat de resultaten mij echt tegenvielen: Besi en Arcadis.

    Besi profiteert van hoogconjunctuur, maar beleggers vrezen dat de piek al geweest is. Ik neem positie in om te profiteren van rebounce.

    Bij Arcadis vielen de resultaten in Zuid-Amerika en de VS wat tegen en waren de marges lager als gevolg van overnames (Callison en Hyder). Ik verwacht dat Arcadis de komende kwartalen resultaat zal laten zien t.a.v. integratie van deze bedrijven. Koers is aantrekkelijk genoeg om de positie in Arcadis weer uit te breiden na eerdere verkleining.
  9. RT2014 28 juli 2015 18:30
    Tijd voor een update:

    In de afgelopen portefeuille zijn Sligro en Wereldhave aan de portefeuille toegevoegd.

    Sligro omdat het herstel in de Nederlandse economie lijkt door te zetten en het een groeiaandeel met een mooi dividendrendement is. Wereldhave omdat ik verwacht dat de lage rentestand nog langer zal aanhouden en de verhuurmarkt weer aantrekt. De reorganisatie bij Wereldhave begint bovendien z'n vruchten af te werpen, nu het management haar aandacht richt op haar kernmarkten. Ook Wereldhave biedt een aantrekkelijk dividendrendement. Beide aandelen voegen een nieuw segment aan de portefeuille toe: consumer staples en vastgoed.

    Ten Cate is flink gestegen als gevolg van een voorgenomen overnamebod door een consortium aangevoerd door Gilde Buyout Partners. Ik ben teleurgesteld over de hoogte van het bod en de houding van het management. Het management van Ten Cate heeft jarenlang hoog opgegeven over haar groeikansen en vernieuwende producten die zo langzamerhand in de cijfers terug zouden moeten zijn te zien. Nu gaat het met een vrij mager bod zonder blikken of blozen akkoord, terwijl het zelf samen met de familie Ten Cate via een achterdeur haar belang in het bedrijf houdt. Dat wringt. Kennelijk is verkoop aan het consortium toch niet zo aantrekkelijk?
    Opmerkelijk is dat dhr Ten Cate, tevens grootaandeelhouder van Hydratec (ca. 70%; ook in deze portefeuille) tijdens de onderhandelingen tussen Ten Cate en het consortium een deal heeft beklonken over de aankoop van Helvoet, een producent van plastic en rubberonderdelen. Deze worden door Hydratec overgenomen van NPM Capital NV en ABM AMRO Participaties NPE Fund B voor €1. Deze laatste onderneming is lid van het consortium dat Ten Cate overneemt. Dit wekt de indruk dat men de familie Ten Cate heeft bevoordeeld ten opzichte van de andere aandeelhouders.

    Ik ben benieuwd wat andere grotere aandeelhouders gaan doen en wacht rustig af.

    Besi is fors onder druk komen te staan als gevolg van een terugval in de chipmarkt. Ik denk niet dat dit structureel is en houdt het aandeel aan.
52 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0702 +0,46%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +1,68%
Gold spot 2.322,02 -0,22%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links