Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL: we gáán er voor

Nieuwe transacties in ons Best of NL-fonds op IEXTraders. Vooral om ons kas-overschot weg te werken, want met 14% cash hebben we a) een probleem met de regel die voorschrijft dat we niet meer dan 10% cash mogen aanhouden en b) profiteren we te weinig van het prachtige beurssentiment. 

Dus we zijn gisteren een en ander gaan kopen (zoals ook te zien in het transactieoverzicht op IEXTraders.nl). We hebben twee nieuwe posities ingenomen, één weging verhoogd en één weging verlaagd. Een kleine toelichting:

Koop: Ahold
We krijgen versterking in de vorm van Ahold. Onze portefeuille bestaat in principe uit bedrijven die op hun terrein leidend zijn in de wereld. Geldt dat voor Ahold? Ooit wel, maar tegenwoordig is dat stukken minder het geval.

Aan de andere kant is de supermarktwereld sowieso veel versnipperder dan andere markten en Ahold geldt, ondanks alles, nog steeds als een grote internationale partij met sterke posities in Europa en de VS. Dus vooruit, Ahold it is.

Waarom is het koopwaardig? Om te beginnen heeft Ahold de geesten uit het verleden afgeschud en voert het een financieel degelijke strategie, zoals Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen laatst al signaleerden. Het bedrijf is relatief vooruitstrevend op het gebied van internetverkopen, waar wellicht - op termijn, niet heel snel - nog de nodige groei uit voort kan komen.

Nog iets opvallends: we zien topman Dick Boer steeds vaker naar buiten treden om uitgebreid tekst en uitleg te geven - zoals een tijdje terug op deze site. Bij IEX noemen we dat wel eens de IR-indicator: bedrijven die ellende in de pijplijn hebben zitten keren zich meestal naar binnen; wie juist enthousiast naar buiten treedt heeft daar kennelijk geen vrees voor. Allemaal circumstantial evidence, en dus nattevingerwerk, maar het helpt voor het goede gevoel, zeg maar.

Koop: Unibail-Rodamco
Een relatief spannend avontuur is onze nieuwe positie Unibail-Rodamco. Hoe past dat fonds in ons Best of NL-profiel? Vrij eenvoudig: het is het groostste beursgenoteerde vastgoedfonds van Europa. Misschien met beperkt "NL"-gehalte, maar al met al genoeg om in aanmerking te komen voor ons fonds.

Vastgoed is - zeker in de huidige marktsituatie - een timingspelletje. In mei werd een lange uptrend wreed verstoord door een zware koersval. Inmiddels krabbelt Unibail weer op. Daar willen we wel even van meeprofiteren, voor zo lang het duurt. We spelen ietwat opportunistisch in op een verder herstel, maar houden de hand aan de knop. 

Hogere weging: Randstad
Met iets meer overtuiging verhogen we onze weging in Randstad. Het was al een van onze favorieten en zo'n Bloomberg-stukje als gisteren sterkt ons alleen maar in die mening. "Bottom of the cycle", dat zijn teksten die beleggers als muziek in de oren moeten klinken.

Lagere weging: SBM Offshore
Het enige aandeel waarin we wat gas terugnemen is SBM Offshore. Na bewezen diensten overigens, want het is tot nu toe een topperformer in de portefeuille geweest. Een weging van 13% vinden we nu wat aan de hoge kant. We schakelen terug naar 10%, waarmee SBMO na Royal Dutch Shell nu de één-na-grootste positie geworden is. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 1
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 9 juli 2013 15:46
    beste Best of NL,
    u heeft in uw portefeuille de 5 Nederlandse olie-gerelateerde bedrijven : Boskalis, Fugro, RD Shell, SBM Offshore, en Vopak. Uitgerekend SBM Offshore, van deze 5, heeft u verlaagd in de weging. Waarom?

    Als we deze 5 samen in 1 grafiek zetten, en we kijken naar het koersverloop van nagenoeg 1 jaar, dan is juist SBM Offshore het aandeel met opwaartse trend. En kijk eens naar de trend bij de andere 4 .... ik voeg een bijlage bij met dit plaatje, bijgewerkt tot en met gisteren.

    Bron voor het koersverloop in deze grafiek is de dagelijkse koers nabeurs, van RTLZ geplukt en samengevoegd.

    met deze onderlinge verhoudingen is voor mij echt de vraag waarom u uitgerekend SBMO een lagere weging geeft in uw portefeuille. Waarom niet 1 of 2 van de overige 4 ? Deze interesse is uiteraard ook eigenbelang. Ik heb een positie in het aandeel SBMO en niet in de andere 4, vanwege de trend in hun aandeelkoers ...

    Ik ben (zeer) benieuwd naar uw reactie.
  2. [verwijderd] 9 juli 2013 16:30
    Beste ff,

    Goed punt over die oliegerelateerde bedrijven. Bij elkaar goed voor een kleine 40% van onze portefeuille zelfs.
    Maar ja, dat is ook eenmaal een van de sterkste Nederlandse sectoren op wereldschaal, dus het past wel binnen ons fondsprofiel.

    Het is trouwens niet zo dat we SBM Offshore een lage weging geven; met 10% is het nog steeds onze één-na-grootste positie. Maar we vinden 13% van de portefeuille simpelweg te veel om in één aandeel te hebben zitten. Vandaar dat we wat winst nemen: daar is volgens de beurswijsheid nog nooit iemand armer van geworden.

    En wat die trends betreft: daar heeft u gelijk in. We zijn alleen geen technisch analisten. Uiteraard kijken we bij onze beleggingen altijd even hoe het koersverloop erbij ligt, maar uiteindelijk beleggen we (in deze portefeuille) op basis van fundamentele argumenten. Die zijn bij SBM Offshore nog altijd volop intact, maar 10% in dat aandeel lijkt ons meer dan genoeg.

    Pieter Kort
  3. Stijn de Wijs 9 juli 2013 21:50
    Beste Best of NL,

    Graag wil ik reageren op de opmerking dat er niet meer dan 10% van het NAV in cash aangehouden mag worden. Volgens de spelregels zoals gepubliceerd in de FAQ pagina is de max cash niet 10% maar 40%.
    Wat is het juiste percentage dat ik moet aanhouden?

    mvg,

    Stijn de Wijs
    Fondsmanager US Equity Fund
  4. [verwijderd] 9 juli 2013 23:13
    Beste Stijn,

    Dat valt mee inderdaad, ik had andere percentages in mijn hoofd, maar je hebt helemaal gelijk. Sinds het begin van FM Gezocht heb ik die regels ook niet meer echt nagelezen. Maar ze zijn dus minder streng dan ik dacht :-)

    www.degiro.nl/data/pdf/Beleggingsbele...

    Groeten,
    Pieter Kort

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links